receptek

Húsdaráló receptek

Fasírt alaprecept és variációk

A fasírt egy örök klasszikus, amivel a darált hús kap egy kis életet. Mindenkinek van egy tuti receptje, vagy éppen több is. Most pedig lássuk, mi hogyan gyúrjuk össze!

Fasírt alaprecept

Ezeket dobjátok össze a mindennapi fasírthoz:

Hozzávaló Mennyiség
Darált hús 500 g
Hagyma 1 db
Tojás 1 db
Zsemlemorzsa 100 g
Fűszerek (só, bors) ahogy tetszik
Petrezselyem 2 evőkanál
Olaj (sütéshez) 2-3 evőkanál

Elkészítés

  1. A hagymát aprítóval hadrafogjuk, aztán pirítjuk egy kicsit.
  2. A darált húst, a hagymával és a többi cuccal jól összekeverjük.
  3. Formázni kezdjük, mint a korongokat – vagy épp picike gombócok attól függ, mire van kedvetek.
  4. Forrósodjon az olaj, majd süssük meg szép pirosra.

Variációk

Fasírtból sosem elég, így lehet kísérletezni is vele. Íme, pár tipp:

Variáció Mízzartalma
Sajtos fasírt Reszeljünk sajtot és keverjük bele.
Zöldséges fasírt Reszelt sárgarépa vagy cukkini ad hozzá egy kis színt.
Csípős fasírt Törött csípős paprika: az ízrobbanás garantált.
Gombás fasírt Pirított gomba, és máris más a leányzó fekvése.

A jó fasírt bármikor mehet burgerbe vagy mellé valami jó kis köret. További tápláló ötleteket találhattok a vásárlói kalauz vagy a kolbászt töltés cikkekben. Nézzetek szét a húsdarálók közt, hisz egy elektromos daráló nagyban megkönnyíti a melót, akár a kézi húsdarálás is.

Alkotásra fel! Kísérletezzünk bátran, hogy sose legyen uncsi a fasírt nálunk. S ha biztonság a fő szempont, akkor a biztonságos használati útmutató segítségével vágjunk bele ügyesen.

Házi hamburger hús saját darálással

Így otthon barkács-módra készíthető mennyei hamburgerek, ha magunk daráljuk a húst. Tudjuk, honnan jön az alapanyag, és azt is, hogy jót hozunk össze. Nézzük, hogy lehet a husi a toppon!

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Marhahús 1 kg
1 teáskanál
Bors Amennyi tetszik
Fokhagyma por 1 teáskanál
Hagyma (apróra vágott) 1 db
Tojás 1 db
Zsemlemorzsa 100 g

Elkészítés lépései

  1. Hús ledarálása: Fogjuk a marhahúst és dobjuk be egy elektromos húsdarálóba vagy esetleg kézi húsdarálóba. A legjobb, ha jó friss a hús, így nem lövünk mellé.
  2. Fűszerek hozzákeverése: A darált cuccba keverjünk sót, borsot, fokhagymaport, apró hagymát és tojást. Nyomjuk össze jól, hogy az ízek barátkozzanak.
  3. Zsemlemorzsa belekeverése: A zsemlemorzsa is bele a mixbe! Ez segít majd, hogy a formákat ne veszítse el a hambi.
  4. Formázás: Formázzunk a masszát nagyjából 10-12 golyócska formába, aztán lapítsuk őket le, hogy hamburgerek legyenek.
  5. Sütés a legjobb része: Grillen vagy serpenyőn süssük, amíg kedvünkre nem való. Ügyeljünk, hogy a hús jól át legyen sütve, de ne száradjon ki, maradjon szaftos.

Töltött paprika darált hússal

Ne is keress tovább, ha egy igazi magyar klasszikusra vágysz: itt van a töltött paprika, darált hússal megtöltve, amitől a család és a barátok biztos elalélnak. Tökéletes hétvégi ebédre, ha valami extrát akarsz varázsolni az asztalra.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Paprika 4-6 db
Darált hús 500 g
Rizs 100 g
Hagyma 1 db
Fűszerek (só, bors, paprika) Ízlés szerint
Paradicsommártás 400 ml

Elkészítés lépései

  1. Kezdjük a hagymával: A hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk. Jöhet hozzá a darált hús is, amit szintén pirosra pirítunk.
  2. Forrald fel a rizst: Főzzük meg a rizst a csomagolás leírása szerint, majd a húst is belekeverjük. Sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük.
  3. Paprikák előkészítése: A paprikákat alaposan megmossuk, levágjuk a tetejüket, és kiszedjük a magokat.
  4. Töltögetés: A húsos-rizses keverékkel jó alaposan megtömjük a paprikákat.
  5. Főzés paprika módra: Egy nagy lábosba tesszük a paprikákat, rá a paradicsommártást, fedő rá, és alacsony lángon 30-40 percig főzzük.

Tipp

A darált hús fűszerei nagyot dobnak az ízen. Ne féljünk kísérletezni, hogy megtaláljuk a kedvencünket!

Tálald a töltött paprikát egy kis tejföllel, tökéletes kiegészítője lesz. És ha még marad, jó hír, hogy remekül fagyasztható, szóval készen állsz a következő finom étkezésedre.

Kolbász receptek magyarosan

A kolbászkészítés igazi élmény! Szükség van egy jóféle darált húsra, némi fűszerre, aztán hadd rotyogjon a saját kezűleg gyártott finomság! Összeszedtünk pár magyar kolbászreceptet, amit bármikor könnyen összedobhatsz a húsdaráló segítségével.

1. Kifli kolbász

Hozzávalók:

Hozzávaló Mennyiség
Darált hús 1 kg
Fokhagyma 5 gerezd
20 g
Paprika 10 g
Bors Cseppents bele
Tömítőbél 3 m

Elkészítés lépései:

  1. A darált húst dobd bele a keverőtálba.
  2. Nyomd hozzá a fokhagymát, sót, paprikát és egy kis borsot.
  3. Gyúrd egybe jó alaposan, majd hagyd pihenni fél órát.
  4. Töltsd be a húst a kolbásztöltővel a bélbe.
  5. A kolbászhurkákat vágd a kedvenc méretedre.
  6. Pihentesd a kolbászokat egy hűvös zugban.

2. Csabai kolbász

Hozzávalók:

Hozzávaló Mennyiség
Darált hús 1 kg
Csípős paprika 15 g
25 g
Fokhagyma 4 gerezd
Tömítőbél 4 m

Elkészítés lépései:

  1. Daráld le a húst, aztán tedd egy nagy tálba.
  2. Dobj hozzá sót, csípős paprikát és a fokhagymát.
  3. Mindent jól keverj össze.
  4. Tömd bele a bélbe a kolbásztöltéssel.
  5. Fogd a kolbászkákat és hagyd őket érni legalább egy hónapra.

3. Röszkei kolbász

Hozzávalók:

Hozzávaló Mennyiség
Darált hús 1 kg
20 g
Paprika 12 g
Mogyoró 10 g
Bors Ízlés szerint
Tömítőbél 3 m

Elkészítés lépései:

  1. A darált húst dolgozd össze a sóval, paprikával, mogyoróval és a borssal.
  2. Pihentesd fél órát.
  3. Töltsd meg vele a bélcsövet.
  4. A kolbászokat a kolbásztöltés módszerével készítsd elő.
  5. Tedd őket hűvös helyre érni.

Gyros házilag darált húsból

A gyros egy mennyei kaja, amit otthon könnyedén összedobhatsz darált húsból. Nem csak hogy ínycsiklandó, de móka készíteni is – a fűszereket pedig teljesen a saját szád íze szerint állíthatod be. Nézzük, hogyan varázsolhatjuk az asztalra!

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Darált hús 500 g
Vöröshagyma 1 db
Fokhagyma 3 gerezd
Olívaolaj 2 evőkanál
Oregánó 1 teáskanál
Kakukkfű 1 teáskanál
Paprika 1 teáskanál
kedvedre
Bors ízlésed szerint

Elkészítési lépések

  1. Húselőkészítés: A darált húst beledobod egy tálba, és hozzádobsz egy csomó finomra vágott vöröshagymát meg fokhagymát.
  2. Fűszerezés: Megszórod oregánóval, kakukkfűvel, paprikával, sóval és borssal. Jól összegyúrod, hogy jó fűszeresen osztódjon el benne minden.
  3. Formázás: A fűszeres húst kis gombócokká pötyögöd, vagy akár laposabbra is formálhatod.
  4. Sütés: Serpenyőben felhevíted az olívaolajat, aztán a gyros gombócokat vagy sültet aranybarnára pirosítod.

Tálalási javaslatok

A gyrost pita kenyérrel, friss salival és fokhagymás mártásokkal élvezheted igazán, mint például tzatzikivel vagy joghurtos szósszal. A saláta ad hozzá egy kis friss ropogósságot, amitől az egész még jobban esik.

Laktózmentes és gluténmentes darált húsos receptek

Kóstolj meg néhány szuper finom és laktózmentes, gluténmentes darált húsból készült fogást! Ezek az ételek egyszerre táplálóak és könnyedén elkészíthetőek. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen ínycsiklandó lehetőségek várnak rád és a családodra!

1. Fűszeres darált húsos lapok

Hozzávalók Mennyiség
Darált hús 500 g
Tojás 1 db
Hagyma 1 db
Fokhagyma 2 gerezd
1 tk
Bors 1/2 tk
Paprika 1 tk
Zsemlemorzsa (gluténmentes) 100 g

Elkészítés:

  1. Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát.
  2. Keverd össze a darált húst egy tálban a tojással, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, paprikával és gluténmentes zsemlemorzsával.
  3. Gyúrj pogácsa formákat a masszából.
  4. Süsd meg serpenyőben a pogácsákat mindkét oldalukon, míg szépen meg nem pirulnak.

2. Töltött cukkini darált hússal

Hozzávalók Mennyiség
Cukkini 2 db
Darált hús 400 g
Hagyma 1 db
Fokhagyma 2 gerezd
Paradicsom 2 db
1 tk
Bors 1/2 tk
Oregánó 1 tk

Elkészítés:

  1. Vágd félbe a cukkinit, és kaparintsd ki a belsejüket.
  2. Pirítsd meg apróra vágott hagymát és fokhagymát egy serpenyőben.
  3. Add hozzá a darált húst, sót, borsot és oregánót, és keverd jól össze.
  4. Töltsd meg a cukkini félbevágott részeit a húsos keverékkel.
  5. Szelj fel paradicsomot apróra, majd terítsd a megtöltött cukkinik tetejére.
  6. Süsd 180 °C-on kb. 30 percig.

3. Darált húsos rakott zöldségek

Hozzávalók Mennyiség
Darált hús 500 g
Padlizsán 2 db
Paprika 2 db
Paradicsom 2 db
1 tk
Bors 1/2 tk

Elkészítés:

  1. Szeletelj padlizsánt és paprikát, kockázd fel a paradicsomot.
  2. Serpenyőben kérgesítsd a darált húst, majd ízesítsd sóval és borssal.
  3. Rétegenként rakd le egy tűzálló edénybe a padlizsánt, paprikát és a húst.
  4. Folytasd, amíg el nem fogynak az összetevők.
  5. Tedd a paradicsomot a tetejére, majd süsd 180 °C-on kb. 35 percig.

Próbáld ki ezeket a laktózmentes és gluténmentes darált húsos fogásokat, és élvezd az egészséges családi étkezéseket!

Darált húsos rakott ételek

A darált hús olyan kincs, amit érdemes beépíteni a rakott ételek világába. Nem bonyolult elkészíteni, finom és remekül laktat. Itt van néhány olyan recept, amit nem árt kipróbálnunk.

Rakott burgonya

Ez klasszikus! Burgonya, darált hús, meg egy kis tejföl – röviden ennyi, de persze az ördög a részletekben rejlik.

Hozzávalók Mennyiség
Darált hús 500 g
Burgonya 1 kg
Tejföl 300 ml
Hagyma 1 db
Só és bors Ahogy tetszik

Elkészítés:

  1. Pici olajon pirítsuk meg a hagymát, aztán jöhet a darált hús. Fűszerezzük sóval és borssal.
  2. A krumplit hámozzuk meg, majd karikázzuk fel jó vékony szeletekre.
  3. Rétegezzünk: krumpli, hús, tejföl – és kezdjük elölről, amíg van mit rakni a tálba.
  4. 180°C-on dobjuk süssük 40-50 percig.

Rakott káposzta

Rakott, de nem csak krumplival lehet szórakozni. Rakott káposzta: savanyú káposzta meg darált hús – slusszpoén!

Hozzávalók Mennyiség
Darált hús 600 g
Savanyú káposzta 800 g
Rizs 100 g
Hagyma 1 db
Só és bors Ahogy szereted

Elkészítés:

  1. Feldaraboljuk a hagymát, megpirítjuk, és belekeverjük a húst.
  2. Rizst főzünk sós vízben.
  3. Rétegezzük szépen az edénybe a káposztát, darált húst és rizst.
  4. 180°C-on süssük meg 30-40 percig.

Rakott zöldségek

Színes, vidám, meg laktató. Zöldséges rakott varázslat.

Hozzávalók Mennyiség
Darált hús 400 g
Cukkini 1 db
Padlizsán 1 db
Paradicsom 2 db
Hagyma 1 db
Sajt 200 g

Elkészítés:

  1. Hagyma, hús, pirítsuk meg újra!
  2. Zöldségek kellemes szeletekbe – minél színesebb, annál jobb.
  3. Rétegezzük tepsibe őket, a tetejére mehet a sajt.
  4. 180°C-on 30 percig sütjük.

A rakott ételekben az a legjobb, hogy úgy variálhatjuk őket, ahogyan csak akarjuk. Különféle fűszerekkel, zöldségekkel is feldobhatjuk az ízeket, hogy többféle variációt próbáljunk ki.

A szerzőről

Shopping Cart